Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezi Yönetmeliği
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İbrahim Bodur Girişimcilik Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni,
Rektör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü’nü,
Merkez: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezini
Merkez Müdürü: İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezi Müdürü’nü,
Merkez Yönetim Kurulu: İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu
Merkez Danışma Kurulu: İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Madde 5 - - Merkezin amacı, girişimcilik alanında uygulamalar ve araştırma çalışmaları ile bu alana ilişkin yayınlar yapmaktır. Ülkemizdeki girişimcilik kültürünü incelemek, gerekli koşulları ve koşullara ilişkin sorunları analiz etmek, çözüm önerileri geliştirmek, girişimciliğinin gelişimi için, arşiv, ihtisas kitaplığı ve vak’a veri tabanı oluşturmak ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından girişimcilik konusunda açılacak lisansüstü eğitim-öğretim ve konferans, seminer ve kurs düzenlenmesine yardımcı olmaktır.
Madde 6 - Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
b) Girişimcilik konusunda yurtiçi ve yurtdışı çalışan üniversite ve çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapmak.
c)İş girişiminin başlangıcı, yönetimi ve büyütülmesinin öğretilmesi, cesaretlendirilmesi anlaşılmasını sağlamak, yerel ve bölgesel kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle girişimciliği geliştirici önerileri derlemek, yerel düzeyde uygun model ve programlar oluşturarak birlikte bu programları gerçekleştirmek ve sonuçları işlemek.
d)Ülkemizde girişimci adaylarının eğitim ve danışmanlık desteğiyle, bilgi ve beceri düzeylerini yükselterek, başarılı olmalarını katkıda bulunup, girişimciliğin geliştirmesini engelleyen idari ve hukuki çerçevenin belirlenmesi amacıyla gerekli incelemeler yapmak, öneriler geliştirmek ve bu çerçevenin genişletilmesi için ilgili kuruluşlarla gerekli çözümler üretmek, girişimciliği bir kariyer olarak tanımlamak.
e)İbrahim Bodur Girişimcilik Merkezi kendi işini kurmak isteyen, aile işine girmek isteyen, küçük, büyüme hedefli organizasyonlarda çalışacak öğrencileri merkeze çekerek deneyim ve bilgi sunmak.
f)Merkez iş çevresi ve sermaye sahipleri arasında eğitim-öğretim odaklı diyalog işbirliği kurmayı ve geliştirme, başarılı girişimcilik hikayelerini incelemek ve yaymak.
g)Kalkınmanın, GSMH artışının, istihdamın, daha fazla vergi toplamanın, ihracat artışının, kültürel ve demokratik gelişmenin girişimcilik, girişimciler aracılığıyla sağlandığına, sağlanacağına yönelik liberal ekonomik paradigma araştırmaları gerçekleştirmek.
h)Çanakkale ili yerel ve bölgesel girişimciliğin geliştirici destek mekanizmaları oluşturmak, mevcut ve potansiyel özel projelerin geliştirilmesi, desteklenmesi bunlardan yararlanılarak her türlü bilginin paylaşılmasını sağlamak ve öğrenme çevresi yaratmak.
j)Üniversitemizin entelektüel sermayesini, yeteneklerini, girişim yaratılması ve geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştırmak
k)Kuşaklararası girişimcilik kabiliyetini ve girişimcilik ruhunu aşılayarak, ileri teknolojideki girişimlerin başarılı olması sağlayacak liderler yetiştirmek ve geliştirmek, ilgili akademik araştırma konularını yönetmek.
l)İyi eğitim almış girişimci düşünürler yetiştirmek, açık fikirli, tartışan, sorgulayan, değiştiren öğrencileri gelişen ve yeni işletme çevrelerine hazırlamak, araştırmak ve keşfetmek için destekleyici ve yol gösterici olmak.
m)Yeni ve başarılı küçük işletmelerin kurulması ve gelişmesini sağlayarak istihdamı attırarak ülkemizin gelişmesini refah düzeyinin attırılmasına katkıda bulunmak.
n) ÇOMÜ girişimci aday öğrencilerin İbrahim Bodur’u kurmuş olduğu şirketlerde girişimci adayı olarak staj yapmalarını sağlamak İbrahim Bodur’un girişimcilik yatırım, ihracat, büyüme, sosyal yardım, liderlik ilkelerini araştırarak girişimci kültürü konusunda tezler hazırlamak ve diğer önde gelen sanayici, girişimci ve işadamlarının katılımları ile bilimsel içerikli toplantılar düzenlemek.
o)Kadın girişimciler konusunda araştırma yapmak.
p)KOBİ’leri girişimcilik kültürü, mevcut işi geliştirme konusunda eğitecek çalışmalar yapmak.
r)Girişimcilik konusundaki araştırmaları yayınlamak ve girişimcilik alanındaki yeni gelişmeleri sektöre, girişimcilere aktarmak amacıyla “Girişimcilik ve Kalkınma” adlı bir dergiyi yılda iki kez yayımlamak
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Madde 7- Merkezin organları şunlardır:
a) Yönetim Kurulu
b) Merkez Müdürü
c) Danışma Kurulu
Madde 7 - Yönetim Kurulu, Müdür ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim elemanları arasından üç yıl için görevlendirilmek üzere seçilecek 4 yada 5 öğretim elemanı ve Çanakkale Seramik Fabrikası A.Ş. ile Kale Grubu’nun atacağı iki yada üç üyeden oluşur.
Yönetim Kurulu, Merkezi amaçlarına ulaştırma konusunda Müdüre yardımcı olan bir karar organıdır. Müdür tarafından getirilen öneri ve görüşleri karar bağlar.
Madde 8 - Merkez Müdürü, Rektör tarafından, ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri arasından üç yıl için görevlendirilen bir öğretim üyesidir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
Müdür, Merkezi temsil eder. Merkezin yürütme amiridir. Müdür Yönetim Kurulu’na başkanlık yapar ve Merkez çalışmalarının belirlenen amaçlar doğrultusunda yürütülmesini sağlar.
Müdür, Yönetim Kurulu üyeleri arasından yada üniversite öğretim üyeleri arasından iki yardımcı seçebilir ve Müdür Yardımcıları Müdürün verdiği işleri yapar. Müdür Yardımcılarından biri Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse, yeni bir müdür görevlendirilir.
Madde 9 - Danışma Kurulu, Merkez’in çalışmalarına öneri ve uyarıları ile katkıda bulunan bir organdır. Başkanı Merkez müdürüdür.
Danışma Kurulu üyeleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek beş üye ile iş hayatından özellikle girişimcilik konusunda çalışmaları ile tanınmış uygulamacılar arasından görevlendirilecek yirmi üyeden oluşur. Danışma Kurulu üyeleri Merkez Müdürünün önereceği isimler arasından Üniversite Yönetim Kurulu’nca üç yıl için seçilir. Süresi dolan Danışma Kurulu üyeleri yeniden görevlendirilebilir Danışma Kurulu yılda en az bir kere toplanır. Toplantılarda çoğunluk koşulu aranmaz.
Danışma Kurulu üyelerinin sayısının değiştirilmesi, Merkez Müdürü’nün önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafında karara bağlanır.
Madde 10 - Merkezin akademik,teknik ve idari personel ihtiyacı, usulüne göre Rektörlükçe görevlendirilecek elemanlar tarafından karşılanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Madde 11 - Bu yönetmelikte yer almayan hususlarda genel hükümlere göre işlem yapılır.
İta Amiri
Madde 12 - Her konuda ita amiri Rektördür. Rektör bu yetkisini Merkez Yönetim Kurulu Başkanına kısmen veya tamamen devredebilir.
Yürürlük
Madde 13- Bu yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 14- Bu yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.